Stress­management
stressmanagement Winsum-meditatie

Stress­management

Hoe ga je om met stress in werk en privé

LandstraCoaching in Winsum biedt jou en je team trainingen/workshops over hoe je omgaat met stress oftewel: “Wat is stressmanagement?”

Eigenaar van LandstraCoaching is Hilde Landstra en als coach en loopbaanbegeleider werkt zij met de technieken van het CSR-centrum. Daarbij coacht zij op 3 niveaus: lichaam, gedrag en psyche.  Deze methode helpt je bij de aanpak en het herstel van chronische stress.

Hieronder lees je meer over wat stress is, wat chronische stress met je doet en hoe je het herkent. Verder kun je lezen over de CSR-methode en geeft Hilde een inkijkje in de workshop stressmanagement. En tenslotte kun je gratis informatie – waaronder een e-book van het CSR-centrum – downloaden over stress en burn-out.

Stress

24 uur per dag actief

Ons leven in het hier en nu kenmerkt zich door een veelvoud aan activiteiten: werk, familie, vrienden, sport, vrijwilligerswerk. 24 uur per dag kunnen we online zijn. Álles is mogelijk door social media en internet. En mede door digitalisering is onze productiviteit op het werk sterk gestegen: we zijn actief en betrokken. Het feit dat je goed presteert, komt door stress en dat is positief. Stress is niet altijd negatief.

Maar onze leefwijze, waarbij alles kan en – vaak ook – ‘moet’ van onszelf of van onze omgeving – heeft ook een keerzijde. Als je steeds ‘aan’ staat en in onze 24-uurs economie alle informatie tot je neemt, als je geen ‘nee’ durft te zeggen en jezelf te veel belast, herstelt je lichaam onvoldoende en ontstaan er lichamelijke, emotionele en cognitieve klachten, ofwel chronische stress is een feit.

Chronische stress

Zorgt voor roofbouw op je lichaam

In de positieve betekenis zorgt stress er dus voor dat je in het dagelijks leven goed functioneert, bijvoorbeeld in de zorg voor je kinderen, als mantelzorger, in het werk en in de sport. Maar bij de negatieve betekenis – chronische stress – krijg je klachten als je te hard werkt, voortdurend over je grenzen gaat en dit zó doet dat je geestelijk ziek raakt of uitgeput.

Deze chronische stress kun je onderverdelen in: fysieke, emotionele en cognitieve klachten.

Voorbeelden hiervan zijn:

Fysieke klachten: Als je energievoorraad opraakt, krijg je vooral last op je zwakke plek: overigens is dat voor iedere persoon weer verschillend. De een is vatbaar voor infecties en de ander krijgt last van zijn maag of heeft hartkloppingen.

Emotionele klachten: Je hebt last van somberheid, angst of depressie en je voelt je schuldig.

Cognitieve Klachten: Je hebt concentratieverlies en je kunt minder putten uit je creativiteit. Verder heb je moeite om prioriteiten te stellen en twijfel je aan eigen kunnen.

Voortdurende chronische stress zorgt voor uitputting (roofbouw) op je lichaam.

Als je een van bovenstaande klachten hebt en je ermee om wilt leren gaan, kan een training of workshop stressmanagement goed helpen.

Hilde Landstra in Winsum – is een gecertificeerd CSR-coach – en zij geeft in haar trainingen/workshops Stress en Herstel handvatten voor een gezonde balans en herstel van klachten. De trainingen zijn gebaseerd op de CSR-methode.

Hieronder lees je nog meer over de CSR-methode en welke voordelen het je biedt. Aan het eind is er informatie over de training Stress en Herstel bij LandstraCoaching.

Nu eerst informatie over de CSR-methode.

stressmanagement Winsum-lotus

CSR-methode

De CSR-methode kent 3 fasen

1. Roofbouw stoppen en fysiek herstel
Doelen zijn het normaliseren van het herstelvermogen en het aanleren van gezond herstelgedrag

2. Reserves aanvullen en zelfmanagement
Doelen zijn de opbouw van vitaliteit en het verbeteren van zelfmanagementvaardigheden

3. Re-integreren en conditie-opbouw
Doelen zijn het opbouwen van de conditie, taken oppakken en stijgend herstel vasthouden

Doelgerichte CSR-coaching is

1. Een effectieve methode voor duurzaam herstel
Je bent weer duurzaam inzetbaar

2. Gebaseerd op het meest up-to-date psychobiologisch stressonderzoek
Je voelt je een stuk beter

3. Gemiddeld na 8 coachsessies effectief door klachtenvermindering
Het vermogen om te herstellen na een activiteit, neemt weer toe

stressmanagement Winsum-boeken over stress

Stress en Herstel bij LandstraCoaching

Vergroot je mentale veerkracht

LandstraCoaching geeft groepstrainingen stressmanagement voor teams met minimaal 4 en maximaal 8 personen. In deze groepen leren we van elkaar over stress en herstel en het vergroten van je mentale veerkracht. De groepen zijn bewust klein om zo mogelijk een veilige bedding te bieden voor de deelnemers.

Vragen tijdens de training zijn:

  • Hoe werkt mijn eigen stressfysiologie?
  • Hoe komt het dat ik me gespannen voel?
  • Wat voel je en hoe komt dat?
  • Hoe komt het dat ik me moe voel?
  • Wat is de invloed hierop van mijn stress- en herstelhormonen?
  • Hoe kan ik mijn autonome stressstelsel beïnvloeden?
  • Hoe kan ik mijn herstelvaardigheden vergroten?
  • Wat is gezond energiemanagement?

Een belangrijk programma-onderdeel van de workshop is je eigen zelfzorgplan maken.

In het kader wat meer uitleg.

Je gaat op zoek naar je persoonlijke kernwaarden, vervolgens naar je energiegevers en energienemers.  Daarna ga je aan het werk met concrete stappen om aan meer zelfzorg te doen.

Je persoonlijke kernwaarden verklaren waarom je de dingen doet, die je fijn vindt. Het zijn je drijfveren die het waarom van je handelen verklaren. Meer doen van dat wat je echt belangrijk vindt geeft voldoening en kan je tegelijkertijd ook echt ontspannen, zin geven en zorgen voor balans.

Handelen naar jouw kernwaarden geeft energie: je doet aan “zelfzorg”.

Je hebt geen toverkracht nodig om je leven te veranderen. Alle kracht die je nodig hebt, zit in jezelf.

stressmanagement hoe sterke vrouw ermee om gaat